Matbloggstoppen Istället för falukorv - Rödbetsburgare med guacamole och picklad rödlök

Rödbetsburgare med guacamole och picklad rödlök

Biffar, burgare och bollar Veganskt Vegetariskt
 
Här kommer ett recept på en ovanligt lyckad vegetarisk burgare gjord på rödbetor och diverse bönor/gryn. Serveras med gott briochebröd, guacamole och picklad rödlök! Det kan vara klokt att koka quinoan i förväg, så slipper du vänta! Även rödlöken gör sig bäst om den är gjord minst 1,5 timme innan.
 
 
Ingredienser (ca 5-6 burgare)
 
2 dl kokt svart quinoa
1 dl kikärtor (helst torkade som legat i vatten över natten)
1 dl kokta svarta bönor
2 små rödbetor eller 1 stor (okokta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 paket fetaost (uteslut för vegan!)
Olja att steka i
Salt & peppar
 
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 stor rödlök
 
2 avokado
1 tsk tomatpuré eller 2 hackade körsbärstomater
1/2 tsk sambal olek eller hackad chili
1 msk pressad citron
Kajennpeppar
Salt
 
Några blad sallad, på bilden serverades burgaren med färsk grönkål.
 
 
Tillagning
 
1. Ställ kikärtorna i vatten över natten! Se instruktionerna på paketet.
2. Koka quinoan enligt paketet.
3. Sätt en kastrull på en platta på medelvärme med vatten, socker och ättika. Rör ständigt om i kastrullen tills sockret har löst upp sig, och ställ kastrullen i kylskåpet. Skär rödlöken i så tunna strimlor du kan. Blanda sedan ihop allt i en burk och låt stå i 1 timme.
4. Mixa kikärtor, rödbetorna och svarta bönor och lägg i en skål.
5. Pressa ner vitlök och hackad gul lök i skålen. Addera quinoa, salt, peppar och ströbröd. Smula eventuellt ner fetaosten (om ej vegan).
6. Ställ in skålen med burgarsmet i kylen en kvart.
7. Förbered guacamolen under tiden. Dela avokadon och ta ur kärnorna. Gröp ur fruktköttet och lägg i en skål och mixa/mosa sönder (beroende på vilken textur du vill ha). Rör ner tomatpuré, sambal olek och pressa ner citron. Krydda med kajennpeppar och salt.
8. Forma och stek burgarna på medelhög värme.
9. Servera burgaren i gott bröd tillsammans med picklad rödlök, guacamole och ett salladsblad. Njut och ät upp!
 
Biffar, avocado, guacamole, picklade grönsaker, rödbetor;

Kommentera inlägget här: