Matbloggstoppen Istället för falukorv - june 2015

Rabarberkräm

Mellanmål Veganskt Vegetariskt
 
Mina föräldras trädgård svämmar för nuvarande över av rabarber. Därför knep jag med mig ett knippe hem och gjorde rabarberkräm. Superenkelt och veganskt!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
Ca 4-5 stjälkar rabarber
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 msk potatismjöl
4 dl vatten
 
 
Tillagning
 
1. Skär rabarbern i mindre bitar
2. Koka upp vatten och socker i en kastrull.
3. Tillsätt rabarbern och låt koka tills den blir mjuk, ca en kvart.
4. Blanda ut potatismjöl i lite vatten i t ex ett glas. Tillsätt i rabarbern medan du rör om. Låt puttra tills den tjocknar.
5. Vänd ner kardemumma, vaniljsocker och kanel. Smaka av.
6. Servera med valfritt tillbehör, t ex havremjölk.
kanel, kräm;
Kommentera här!

Grön risotto

Risrätter Vegetariskt
 
Jag fick vårfeeling och slängde ihop en grön risotto på sparris, sojabönor och ärtor. Gott i all sin enkelhet!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
4 portioner arborioris
1 knippe sparris
2 dl gröna ärtor (frysta)
2 dl sojabönor (frysta)
1 gul lök
1 citronklyfta
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
1,5 dl riven ost, helst parmesanost
1 dl vitt vin
Olja/smör att steka i
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Koka upp vatten och buljongtärning i kastrull, ställ sedan vid sidan.
2. Skär lök och fräs i stekpannan på medelvärme tillsammans med pressad vitlök tills dess att den blir lite mjuk.
3. Rör i riset så att det blir glansigt.
4. Häll över vinet och låt koka in.
5. Häll i buljongvatten, ca 1 dl i taget.
6. Riv osten och skär sparrisen i mindre bitar, ca 2 cm långa.
7. När riset börjar bli mjukt (ca 15-20 min), rör ner ost, sparris, bönor och ärtor.
8. När ärtor och bönor tinat (ca 2-3 min), dra bort från plattan. Pressa ner citronklyftan.
9. Servera och salta/peppra efter smak. Riv över lite av skalet på citronen. Njut och ät upp!
parmesanost, risotto, sojabönor, sparris;
3 kommentarer