Matbloggstoppen Istället för falukorv - january 2015

Pad thai med tofu

Pasta & nudlar Vegetariskt
 
Eftersom jag är jordnötsallergiker så är min enda chans att äta Pad thai om jag lagar den själv, och byter ut jordnötterna mot cashewnötter. Så gott det är! Denna gång serverade jag den med friterad tofu från den asiatiska butiken men det går såklart bra med vanlig fast tofu också. 
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 paket färska böngroddar (180 g)
1/2 kruka koriander
1 paket friterad tofu
4 små salladslökar
2 dl cashewnötter
3 ägg
1 chili
1 bit ingefära
2 lime
2 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
2 msk japansk soja
2 msk ketjap manis
3 msk honung
Olja att steka i
4 portioner risnudlar
 
 
Tillagning
 
Koka nudlarna enligt paketet. Mixa (eller finhacka om du saknar bra mixer) vitlök, hälften av cashewnötterna, skalad ingefära och chili (ta bort kärnorna). Häll upp i en skål. Pressa i en lime, addera soja, ketjap manis, honung och vinäger. Fräs sedan tofun i stekpanna. Vispa äggen i en skål och häll över tofun i stekpannan och rör om. Sänk värmen och addera nudlar och sås och blanda ordentligt. Hacka salladslök, resten av cashewnötterna och koriander. Addera salladslöken och böngroddarna och ta bort stekpannan från plattan. Toppa nudlarna med koriander, cashewnötter och servera med 1/4 lime per portion. Njut och ät upp!
Nudlar, Tofu, böngroddar, cashew, chili, koriander, lime;
Kommentera här!

Vietnamesiska vårrullar

Pasta & nudlar Vegetariskt
 
Jag har äntligen fått tummen ur och tagit mig ner till den asiatiska butiken vid grönsakstorget. Det var fantastiskt och på kvällens meny fick det därför bli vietnamesiska vårrullar. Jag blev erbjuden räkor som annars skulle slängas (!) häromdagen, så därför fick de vara med. Jag har dock gjort det här receptet utan räkor, och det blir minst lika gott! Bästa egenskapen hos denna rätt är att den kräver extremt lite ansträngning. 
 
 
Ingredienser (ca 3-4 portioner eller ca 12 st)
 
250 g eko räkor med skal
1 paket tofu
3 portioner glasnudlar
12 st rispapper
1 knippe koriander (om du har möjlighet, köp i asiatisk butik, så mkt godare!)
1/2 krispig sallad, t.ex. romansallad
1/2 gurka
1 stor morot
1 liten ingefära
1 liten chili
1 vitlöksklyfta
1 lime
3 msk soja
3 tsk ketjap manis (söt soja)
3 msk hoisinsås
2 tsk fisksås (valfritt)
2 tsk ostronsås (valfritt)
3 tsk risvinäger
1 tsk socker
2 msk olivolja
 
 
Tillagning
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär tofun i mindre bitar och lägg på hushållspapper så att vätskan dras ut. Under tiden så kan du slänga ihop marinaden bestående av pressad vitlök, pressad lime, soja, ketjap manis, fisksås, ostronsås, risvinäger, olivolja och socker. Blanda ihop och häll upp 1/3 av såsen i en matlåda med lock. Lägg försiktigt ner tofun i matlådan och sätt på locket. Vänd sedan runt lådan och rotera den så att all tofu blir smaksatt av marinaden. Lägg sedan ut tofun på en ugnsäker plåt och ställ in i ugnen i ca 30 min. Under tiden kan du skära gurkan och moroten i smala strimlor, samt skära salladsbladen i mindre bitar. Skala räkorna. Finhacka chili och ingefära och lägg i såsen. Koka nudlarna enligt paketet. Servera alla komponenter vid bordet som vid tacos, så får alla göra sin egen variant. När du gjort din rulle, doppa i såsen och ät upp! 
Nudlar, Tofu, koriander;
Kommentera här!

Enchiladas

Matpajer & gratäng Vegetariskt
 
Jag fick tre sorters olika salsa av mina föräldrar när de kom tillbaka från spanien. Dessa var jag väldigt nyfiken på att testa så det fick bli enchiladas, fast i lasagne-form med det bästa från två världar. Jag hade också en bechamelsås för att det inte skulle bli för torrt. Tyckte nog det var bättre med lager-på-lager än att rulla dem, för det blir inte lika kladdigt och det var lättare att lägga upp på tallriken.
 
 
Ingredienser (ca 5-6 portioner)
 
1 burk stark salsa (pikante stod det på min)
1 zucchini
1 aubergine
1 stor vitlöksklyfta
1 rödlök
70g färsk bladspenat
1/2 paket körsbärstomater
1 burk svarta bönor
1 burk majs
200 g riven ost (ca 3 dl)
4 msk smör
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 tsk spiskummin
6 st tortillabröd
Olja/smör att steka i
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
Sätt på ugnen på 225 grader. Skär aubergine och zucchini i så små bitar du kan (och har tålamod till) och lägg på en ugnsplåt, riingla över olivolja och salta. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Skär under tiden rödlök och körsbärstomater. Fräs lök, tomat, bladspenat och pressad vitlök i en stekpanna. När vätskan försvunnit, sänk värmen och häll på salsan, krydda med spiskummin och salt. Ställ vid sidan. Gör sedan bechamelsåsen. Smält smöret, sänk värmen och pudra på med vetemjöl så att det blir små smörklumpar. Häll sedan på mjölken lite i taget och låt koka upp tills konsistensen blivit bra. I med hälften av den rivna osten och ställ vid sidan. Skölj av majs och svarta bönor i ett durkslag. Tillsätt dem i stekpannan och låt dra åt sig av smaken utan att de blir mjuka. Ta ut aubergine och zucchini när den är klar och börja med att komponera dina enchiladas. Börja med ett tunt lager bechamelsås i botten och lägg sedan tortillabröd över. Klipp till dem lite så de passar formen. Bre sedan ut ett lager med bönsalsa och ovanpå aubergine och zucchini. Strö över hälften av den kvarvarande osten. Gör nästa lager med tortillabröd, bönsalsa, aubergine, zucchini och det sista av osten. Lägg ett sista lager av tortillabröd och häll över resten av bechamelsåsen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Servera och ät upp!
 
Aubergine, Majs, Spenat, bönor, tortilla, zucchini;
Kommentera här!