Matbloggstoppen Istället för falukorv - january 2014

Paellatorsdag

Risrätter Veganskt Vegetariskt

 
 
Jag lagar nog ovanligt mycket risotto, vilket är en väldigt tacksam rätt för vegetarianer då den är mättande och kan varieras på alla sätt och vis. Nu var det dags för lite variation, och därför slängde jag denna torsdag istället ihop en smarrig vegansk paella.
 
Ingredienser (4 portioner): 
 
2,5 dl avorioris
5,5 dl vatten + en grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (små)
1 påse saffran
1 dl frysta ärtor
2 tomater
1/2 röd paprika alt. 1 liten paprika
1/2 zucchini
1 knippe färsk koriander
Olja eller smör att steka i
1 msk tomatpure
1 tsk pressad lime
1 krm sambal olek
 
Tillagning:
 
Skär lök och finhacka/pressa vitlök. Koka upp en buljongtärning i vatten. Under tiden, fräs lök+vitlök i stekpanna/stor kastrull med smör. När löken blivit gyllene, häll i riset och rör om. Strö över saffran. Häll sedan över buljongen och låt puttra på låg värme i ca 15-20 minuter. Medan det puttrar kan du skära alla grönsaker. Sedan blandar du smöret med tomatpure, lime och sambal olek. När vätskan kokat bort och riset är färdigt så kan du hälla ner alla grönsakerna. Sedan rör du ner smöret. Toppa med färsk koriander, servera och ät upp!
 
Paella, ris, saffran, zucchini, ärtor;
Kommentera här!

Grönkålspaj med pinjenötter

Matpajer & gratäng Vegetariskt
 
 
 
 
Nu till jul valde jag att göra en grönkålspaj med pinjenötter och fetaost till julbordet. Den blev mycket god och kan självklart även förtäras övrig säsong! Grönkålen kan även bytas ut mot exempelvis spenat.
 
Ingredienser (5-6 portioner):
 
1 liter grönkål, alternativt en "korv" med grönkål (typ som en kan hitta med risgrynsgröt eller ärtsoppa)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 eko ägg
2 dl eko mjölk
150 g fetaost/chevre
1 dl pinjenötter
smör att steka i
salt och vitpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg
 
Tillagning:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök. Använder du färsk grönkål så skär den i mindre bitar och stek den i smör tillsammans med löken och vitlöken (annars väntar du med korven tills löken blivit något gyllene).  Vispa ihop ägg, mjölk och smula i osten i en bunke. Vänd ner grönkålsblandningen. Krydda. Lägg ut smördegen i en pajform (jag använde en rund i glas). Klipp till den med en sax så att den täcker hela utan att den blir extra tjock på vissa ställen. Häll i fyllningen i formen och strö pinjenötter ovanpå. Låt grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Klart!
 
 
 
grönkål, paj, pinjenötter, ugn;
Kommentera här!