Matbloggstoppen Istället för falukorv - february 2016

Vego yakiniku

Grytor och kok Veganskt Vegetariskt
 
Det var extrapris på hälsans kök "grillade vegobitar", så jag gjorde en yakiniku-inspirerad gryta på dem. Resultatet blev långt över förväntan! Om en inte gillar vegobitarna kan en använda sig av oumph, linser eller mer grönsaker. Grytan serverade jag med jasminris och skivad gurka, samt toppade med sesamfrön. Helt vegansk!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
4 portioner jasminris
1/4 gurka
 
1 paket vegobitar eller liknande
200 g champinjoner
1 burk konserverad anannas
1 röd paprika
1 gul lök
2 cm bit ingefära
2 stora vitlöksklyftor
1 dl japansk soja
1 msk hoisinsås (valfritt)
1 msk ketjap manis  (valfritt)
1/2 dl sesamfrön
 
 
Tillagning
 
1. Koka riset enligt förpackningen.
2. Mixa/finhacka vitlök, lök och ingefära.
3. Skär paprikan i strimlor, skär upp ananasen och champinjonerna.
4. Koka upp såsen med soja, hoisin, ketjap manis och häll i spadet från ananasburken. Sänk värmen och låt puttra.
5. Fräs vegobitarna tillsammans med ananas, paprika, svamp, lök, vitlök och ingefära. Häll sedan på sojasåsen och låt puttra en stund.
6. Skär upp gurkan i strimlor.
7. Servera riset med grytan och toppa med sesamfrön. Njut och ät upp!
ananas, ingefära, paprika, ris, sesamfrön, sojasås, svamp, vegobitar;
En kommentar

Halloumiburgare med lökringar och coleslaw

Biffar, burgare och bollar Veganskt Vegetariskt
 
Jag var sugen på att testa att göra veganska lökringar, och vilken succé de var! Nom nom nom. Enkelt var det också, trots att jag saknar fritös. Förutom lökringarna bjöd jag mina gäster på halloumiburgare med vegansk coleslaw (ja, jag blandar ost och veganska produkter i en enda röra...), och det var så himla gott och enkelt. För ett helt veganiserat recept kan en ju antingen köpa färdiga veganska burgare eller göra egna from scratch.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 paket halloumiburgare eller veganska burgare
2 avocado
1-2 kvisttomater
4 hamburgerbröd, t.ex. Max brioche
Sallad
 
1 morot
200 g vitkål
1/2 gul lök
1,5 dl creme fraiche, t.ex. oatlys imat fraiche
2 msk pressad citron
1 tsk senap
Salt & peppar
 
1 stor gul lök
1,5 dl öl, gärna lite mörkare sort
1,5 dl vetemjöl
1 dl ströbröd, t.ex. panko eller vanlig
Olja att fritera i
 
2 dl creme fraiche, t.ex. oatlys imat fraiche
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Coleslawn kan du förbereda. Mixa morot, vitkål och lök i en matberedare. Rör ihop med creme friache, citronsaft, senap, salt och peppar. Smaka av och ställ in i kylen.
2. Gör vitlöksdippen till lökringarna. Blanda ihop creme fraiche, pressa vitlöken, tillsätt olivolja, salta och peppra. Smaka av och ställ in i kylen.
3. Skär upp grönsakerna: avocado, sallad och tomat (eller vad du tycker är gott)
4. Gör smeten till lökringarna genom att blanda ihop mjöl, ströbröd och öl. Skär lökringarna och doppa dem först i smeten och sedan i ströbrödet.
5. Stek halloumiburgarna och fritera lökringarna samtidigt, så båda är varma vid servering.
6. Lägg en burgare i brödet med avocado, sallad, tomat och coleslaw. Servera lökringarna vid sidan med en klick vitlöksdipp. Njut och ät upp!
 
 
 
avocado, burgare, coleslaw, halloumi, lökringar;
En kommentar