Matbloggstoppen Istället för falukorv - december 2015

Vegetariskt julbord

Biffar, burgare och bollar Matpajer & gratäng Risrätter Sallader Veganskt Vegetariskt julbord
Dan före doppardagen är det väl på sin plats med lite vegetariska recept till jul? Här kommer några av mina gröna julfavoriter.
 
 
Först ut har vi saffransfalafel med vintrig quinoasallad. Falafeln är ett gott veganskt alternativ till köttbullar och salladen är en härlig vitaminkick på julbordet.
 
Ingredienser 
 
1 paket fetaost (skippa för vegansk variant)
2 små avocado
1 romansallad
2 apelsiner
1/2 granatäpple
2 msk lime- eller citronsaft
2 tsk honung
2 tsk dijonsenap
4 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
3 portioner quinoa (går att byta ut mot bulgur som är billigare)
Salt & peppar
 
4 dl kikärtor (helst torkade som stått i vatten i 24h)
1 stor morot
2 dl solroskärnor eller mandel
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 g saffran, låt dra i 1 msk hett vatten 
1 liten citron
2 msk rågmjöl
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
 
 
Tillagning
 
Falafeln
1. Börja med att mixa solroskärnorna.
2. Skala och riv morötterna, finhacka löken. Riv även skalet på citronen.
3. Mixa ner morötter, lök, kikärtor, saffransvatten, rivet citronskal och rågmjöl. Krydda med kajennpeppar och salt.
4. Sätt in smeten i kylen i ca en timme.
5. Sätt på ugnen på 175 grader. 
6. Forma sedan bollar av falafelsmeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Skvätt lite olivolja på och låt stå i ugnen i ca 35 minuter, vänd dem efter halva tiden.
 
Quinoasalladen
1. Koka quinoan enligt paketet.
2. Gröp ur och hacka avocado, skala och skär apelsinerna i små bitar och gröp ur granatäppelkärnorna.
3. Gör en dressing på olja, honung, lime/citron, balsamvinäger och senap. Salta och peppra.
4. När quinoan har svalnat blandar du i avocado, apelsin, granatäpple, romansallad och dressing. Smula eventuellt i fetaost och blanda försiktigt.
 
 
 
 
Bland allt det varma och feta passar det alldeles utmärkt med en lite fräschare sallad på julbordet tycker jag.
 
 
Ingredienser
 
200 g färsk grönkål
1 granatäpple
2 äpplen
ca 1 dl valnötter
1, 5 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk honung
1/2 gul lök
1 msk senap
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Skölj och strimla grönkålen. 
2. Finhacka löken.
3. Kärna ur och skär äpplet i bitar
4. Kärna ur granatäpplekärnorna, obs pilligt men värt!
5. Blanda ihop majonäs, honung, creme fraiche och senap i en bunke
6. Rör ihop grönkål, lök, äpple och såsen. Garnera med granatäpplekärnorna!
 
 
 
Istället för julskinka testade jag att göra senapsgriljerade rotfrukrukter förra året, närmare bestämt kålrot och rotselleri. Jag tyckte nog att kålroten var godast! Kom ihåg att förbereda genom att koka/ugnsbaka dem i god tid innan.
 
 
Ingredienser
 
1 kålrot och/eller 1 rotselleri
1 gul lök
2 lagerblad
10 kryddnejlikor
Salt + 1 liter vatten
 
1 äggula
2 msk grov senap
0,5 dl ströbröd
 
 
Tillagning
 
1a. Om du ska göra den på rotselleri ska den ugnstekas i ca 2 timmar på 175 grader, penslad med olivolja och salt.
1b. Om du ska göra den på kålrot så ska du koka den i 1,5 timme i vatten med lök, lagerblad och kryddor.
2. Blanda ihop senap, äggula och ströbröd.
3. Ta ut/ta upp rotfrukten och låt den svalna, gnid av skalet på kålroten.
4. Griljera rotfrukten med senapsblandningen och sätt in den i ugnen i 10 min på 225 grader.
 
 
 
 
Sist ut har vi grönkålspajen med fetaost och pinjenötter. Den tänkte jag laga i år igen!
 
Ingredienser (5-6 portioner):
 
1 liter färsk grönkål, alternativt en "korv" med grönkål (typ som en kan hitta med risgrynsgröt eller ärtsoppa)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 eko ägg
2 dl eko mjölk
150 g fetaost/chevre
1 dl pinjenötter
smör att steka i
salt och vitpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg (finns i frysdisken)
 
 
Tillagning:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka lök och vitlök.
3. Använder du färsk grönkål så skär den i mindre bitar och stek den i smör tillsammans med löken och vitlöken (annars väntar du med korven tills löken blivit något gyllene).  
4. Vispa ihop ägg, mjölk och smula i osten i en bunke.
5. Vänd ner grönkålsblandningen i äggbunken. Krydda. 
6. Lägg ut smördegen i en pajform (jag använde en rund i glas). Klipp till den med en sax så att den täcker hela utan att den blir extra tjock på vissa ställen. 
7. Häll i fyllningen i formen och strö pinjenötter ovanpå. 
8. Låt grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Klart!
Biffar, Kikärtor, Kålrot, Rotfrukter, falafel, fetaost, granatäpple, grönkål, julbord, pinjenötter, rotselleri, saffran, vegobullar, äpple;
En kommentar

Ugnsbakad sötpotatis med fetaoströra

Vegetariskt
 
Jag har aldrig varit ett fan av bakpotatis, men den här varianten med sötpotatis var en riktig succé! Det tar ganska lång tid för potatisen att bli klar i ugnen, men själva insatsen i matlagningen är minimal.
 
 
Ingredienser (3-4 portioner)
 
2-3 stora sötpotatisar
1/2 burk svarta bönor
1 knippe färsk bladpersilja
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl chilliolja (alt. hackad chili + olja)
Salt & peppar
 
 
Tillagning (Börja ca 1-1,5 h innan beroende på hur bra ugn du har)
 
1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Skrubba rent sötpotatisarna och dela dem i halvor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, den skurna sidan nedåt. Gör några hål med en gaffel. Ställ in i mitten av ugnen.
3. Förbered röran. Smula ner fetaost, klipp persiljan, pressa vitlöken, skölj av och addera bönorna i en bunke. 
4. Ringla över chillioljan och salta och peppra. Smaka av.
5. När potatisen börjar bli klar (kanske 10 min kvar), ta ut den och gröp ur potatisarna. Spar sötpotatisinnehållet till att t.ex. göra mos på, plättar, biffar eller liknande.
6. Lägg i fetaostfyllningen och ställ in potatisarna i ugnen igen i ca tio minuter.
7. Servera med ett persiljeblad på toppen, njut och ät upp!
bönor, fetaost, persilja, sötpotatis, ugn;
En kommentar

Wrap med rödbetshummus och grönkål

Bröd Vegetariskt
 
Mer grönkålsrecept, woho! Den här gången färsk, i en wrap tillsammans med rödbetshummus och stekt halloumi. Perfekt snabbmat på vintern! Extra fort går det om du har kokt rödbetorna tidigare och sparat.
 
 
Ingredienser (ca 2-4 portioner)
 
1 paket halloumi
1 stort blad färsk grönkål
1 morot
3 dl kokt guinoa eller bulgur
Olja att steka i
4-5 libabröd
 
2 små kokta rödbetor
1 burk kikärtor
1/2 dl tahini
1/2 citron
2 stora vitlöksklyftor
1/2 dl olja
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Koka rödbetan om du inte har gjort det tidigare.
2. Koka quinoa enligt paketet. 
3. Gnugga av skalet på rödbetan och kör den i matberedaren tillsammans med kikärtor och pressad vitlök.
4. Tillsätt pressad citron, tahini, olja och kryddor. Smaka av!
5. Skär halloumin i bitar och stek på medelhög värme i en stekpanna.
6. Riv moroten grovt.
7. Bre ut rödbetshummusen på ett libabröd, klipp bitar av grönkålen (skippa stammen), strö över riven morot, addera quinoa och halloumi. 
8. Rulla ihop och är upp! Mumma.
grönkål, halloumi, hummus, libabröd, rödbetor;
2 kommentarer