Matbloggstoppen Istället för falukorv - september 2015

Rödbetsrisotto med bakad brieost

Risrätter Vegetariskt
 
Rödbetssäsongen är här, jippie! Detta resulterade i ett hittepå-recept som går snabbt och enkelt att slänga ihop. Så gott!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
5 st rödbetor
2 schalottenlökar (eller 1 liten gul lök)
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
1 krm torkad rosmarin
3 dl avorioris
1/2 dl riven parmesanost
Olivolja att steka i
Salt & peppar
 
150 g brieost
1/2 dl ströbröd
2 msk honung
1/2 dl hackade valnötter
 
 
Tillagning
 
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull, lägg i en buljongtärning. Ställ vid sidan.
3. Hacka löken fint. Fräs lök och pressad vitlök i olja i en stor stekpanna med hyfsat hög kant.
4. Sänk värmen och vänd ner riset och rör om så att det blir glansigt av oljan.
5. Häll över buljong, ca 1 dl åt taget. Häll också i en dl vin i början.
6. Skala rödbetorna och riv eller mixa dem i en matberedare.
7. Vänd ner rödbetorna i stekpannan med riset och rör om. Häll över parmesanost och rosmarin.
8. Skär brieosten i kuber så att den har de vita kanterna kvar (då rinner den inte runt lika lätt i ugnen).
9. Vänd ner osten i en tallrik med ströbröd och lägg upp på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form.
10. Ringla över honung på brieosten, och ställ in i ugnen i ca 15 minuter tills den blir gyllene.
12. Smaka av risotton, och salta och peppra efter behag.
13. Servera risotton när riset är genomkokt tillsammans med ugnsbakad brieost, hackade valnötter och toppa med några salladsblad. Njut och ät upp!
 
brieost, honung, risotto, rödbetor, valnötter;
En kommentar

Kåldolmar med svampsås och lingon

Husmanskost Vegetariskt potatis
 
När en köper ett vitkålshuvud och bor ensam, ja då blir det mycket matlådor med vitkål. Jag fick därför tips om att göra vegetariska kåldolmar, vilket jag såklart ville testa! Ganska pilligt att få till får jag erkänna, men väldigt gott med lite husmanskost såhär på hösten. Om en förbereder lite dagen innan så går det bra mycket snabbare också! Jag passade på att göra egen lingonsylt också, så känns det övermäktigt är det ju bara att strunta i. På bilden skymtas också mina picklade grönsaker.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner, 16 kåldomar)
 
1 litet vitkålshuvud
1 liten gul lök
2 små vitlöksklyftor
3 dl kokt ris
3 dl kokta linser
2 eko ägg
2 msk ketjap manis
Salt & peppar
 
2 msk smör
1 msk ljus sirap
1 msk sojasås
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl löses i 1 dl vatten
1 tsk sojasås
3 dl sky
1 dl sojagrädde/matlagningsgrädde
1 svampbuljongtärning
500 gram svamp
Salt & peppar
 
1 liter lingon
2,5 dl socker
 
1 kg potatis
 
 
Tillagning 
 
DAGEN INNAN:
1. Koka vitkålshuvudet på medelhög värme i en timma, låt stå i kastrullen tills dagen efter.
2. Koka också ris och linser tillsammans i en kastrull med lättsaltat vatten, ställ in i kylen över natten.
 
NÄSTA DAG:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Hacka löken fint.
3. Blanda ner lök, pressa ned vitlök, ketjap manis, ägg, salt och peppar i en bunke med linser och ris.
4. Eftersom kålen har stått över natten går det bra att bara dra loss bladen från roten.
5. Klicka 1/2 dl fyllning i ett vitkålsblad och rulla ihop. Jag tittade på den här videon för att se hur en bäst rullar.
6. Lägg i rullarna i en ungssäker form.
7. Smält smör, häll upp i en skål och blanda med sirap och soja till en sås.
8. Pensla kåldolmarna med såsen och ställ in dem i ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut dem, vänd på dem och häll på 4 dl vatten. Stek därefter dem i ytterligare 40 minuter.
9. Under tiden kan du skala och koka potatis.
10. Skär och stek svampen i smör i stekpannan tills vätskan har försvunnit.
11. Vispa ihop mjöl och vatten i ett glas/skål, och vänd ner i stekpannan. Häll på matlagningsgrädde, smula ner buljongen och smaksätt med soja. Låt puttra och smaka av med salt och peppar. Ta ut kåldolmarna och häll över skyn i svampsåsen, och ställ tillbaka dem i ugnen om de inte är färdiga än. Låt såsen puttra lite till.
12. Sköj och rensa lingonen. Koka sedan lingon och socker på medelhög värme i 10-15 minuter. Klart!
13. Servera kåldolmar, kokt potatis, svampsås och lingonsylt, njut och ät upp!
 
Linser, lingon, potatis, svamp, vitkål;
Kommentera här!