Matbloggstoppen Istället för falukorv - march 2014

Tortilla med paprikahummus

Bröd Vegetariskt
 
För några fredagar sedan gjorde jag en variant på den sedvanliga fredags-tacosen. Jag hade nämligen ugnsrostad röd paprika över sedan gårdagen, så den fick bli en extra smaksättare i min hummus som jag fyllde tortillabröden med. Bröden var dock lite knepiga att göra och blev lite små och tjocka, men smaken var det inget fel på! Fyllningen var superb och ett superbra alternativ till den vanliga svenne-tacosen.
 
 
Ingredienser (ca 2-3 portioner)
 
1 paket halloumiost
1 avocado
1/2 burk soltorkade tomater
1,5 dl svarta bönor (kokta)
Valfri sallad (vi åt romansallad, den är så krispig!)
 
2 dl kikärtor
1 vitlöksklyfta
1/2 röd paprika
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 msk hackad persilja
Salt & peppar
 
4 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,5 msk olja
1,5 dl vatten
 

Sätt ugnen på 250 grader.Börja sedan med bröden. Blanda torrvarorna i en bunke. Tillsätt olja och vatten och arbeta tills det blir en smidig deg. Låt den vila under handduk i ca 30 minuter. Skär sedan paprikan i 1 cm stora bitar. Lägg den i en ugnsfastform, häll över olivolja och salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 30 min. Mixa ihop kikärtor, vitlök, persilja, citronsaft och olivolja i en mixer. Under tiden kan du skära avocadon, halloumin och de soltorkade tomaterna i bitar. När paprikan är klar kan du addera den i mixern tillsammans med hummusen. Stek sedan halloumin på hög värme så att den blir gyllene på bägge sidor. Ställ vid sidan med lock på så att den håller värmen. När degen vilat färdigt kan du dela den i 6-8 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Kavla ut varje boll på mjölat bakbord till 1 mm tjocklek. Grädda i stekpanna utan matfett på medelhög värme en väldigt kort stund. Täck över med handduk så att de håller sig varma och mjuka. Servera sedan tortillabröden med en klick paprikahummus, avocado, soltorkade tomater, svarta bönor och sallad. Njut!

avocado, bröd, hummus, paprika, soltorkad tomat, tortilla, ugn;
Kommentera här!

Rucolapesto-pasta med halloumi

Pasta & nudlar Vegetariskt
 
Att göra egen pesto är mycket enkelt och kan varieras på många sätt. Till denna serverades halloumiost, men alterntiven till tillbehör är ju såklart oändliga. Mycket mumsigt och går hyfsat snabbt att slänga ihop!
 
 
Ingredienser (ca 2-3 portioner)
 
1 paket halloumiost
75 g ruccola
1 dl nötter (vi använde 0,5 dl solrosfrön och 0,5 dl mandel)
1 dl parmesanost (budgetalternativ är såklart en billgare sort)
1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
Pasta (måtta enligt förpackning)
Salt & peppar
 
Tillagning
 
Sätt på pastavattnet och salta. Mixa ihop ruccola, nötter, ost, vitlök och olivolja. Salta och peppra. Lägg i pastan när vattnet kokat upp. Medan pastan kokar så kan du steka halloumiosten. Häll av pastan och blanda den med peston. Servera med halloumiosten och garnera med färska ruccolablad. Bon appetit!
halloumi, pasta, rucola;
Kommentera här!

Ugnsbakad avocado med ägg

Smårätter Vegetariskt
 
Ett lagom kvällsmål eller mellanmål, eller kanske ett tillskott till brunchen är ugnsbakade avocadohalvor med ägg. Jättegott, nyttigt och busenkelt!
 
 
Ingredienser (1-2 portioner)
 
2 avocado
4 ägg
1 msk riven parmesanost
1 tsk persilja
Salt & peppar (helst flingsalt och nymalen peppar)
 
 
Tillagning
 
Sätt ugnen på 180 grader. Skär avocadon i två delar. Ta ur kärnan och gräp ur något ytterligare av avocadon så hålet blir lite större. Skär av lite av botten på avocadon så att de står stadiga i ugnsformen. Knäck ett ägg och lägg gulan i avocado-gropen. Riv lite parmesanost på och salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills gulan stelnat. Ta ut ur ugnen, strö över lite persilja och glufsa i dig detta enkelhetens mästerverk!
 
avocado, ugn, ägg;
En kommentar