Matbloggstoppen Istället för falukorv - february 2014

Rotfruktsgratäng och portabellosvamp i ugn

Matpajer & gratäng Vegetariskt
 
Jag behövde ett litet break från alla miljarder sorters biffar/bullar/burgare och lagade därför portobellosvampar i ugnen med tomat och mozarella. Till detta serverade jag rotftruktsgratäng gjord på kokosmjölk. Gratängen tog en stund att göra, men det var värt väntan. Mumma!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
2 morötter
2 palsternackor
2 sötpotatisar
1 kålrot
2 små vanliga potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
1 dl valfri riven ost (helst parmesan eller västerbottenost)
1 dl matlagningsgrädde
8 stora portobellosvampar
1 paket mozzarella
2 tomater
2 tsk persilja
5 msk olivolja
1 tsk sojasås
2 tsk honung
2 tsk torkade örter, typ persilja & rosmarin
1 tsk balsamico
Salt & peppar
 
Tillagning
 
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär samtliga rotfrukter samt lök, lyssna på en bra vinyl under tiden för det tar en stund. Ringla olja i en ugnsfastform och lägg i rotfrukterna. Vispa ihop kokosmjölken med grädden, salt och peppar och häll över rotfrukterna. Toppa med ost och släng in i ugnen. Låt stå där i ca 60 min. Vill en inte vänta så länge kanske en kan koka dem först, har inte provat med det borde ju funka. Under tiden kan en dansa lite till musiken och pilla sig i naveln. Efter det kan en förbereda svamparna. Blanda olivolja, balsamico, pressad vitlök, honung, örterna och soja. Skiva tomaterna. Doppa svamparna och tomaterna i detta göttiga och lägg dem på en plåt/ugnsfast form. Skär sedan mozarellaost och lägg på toppen. Krydda med lite extra örter för syns skull. Sätt in i ugnen när det är ca 15 minuter kvar på gratängen. Servera med sallad och rensa tallriken (jag slickade typ). Done!
Gratäng, Kokosmjölk, Mozarella, Portobellosvamp, Rotfrukter, ugn;
Kommentera här!

Mandelbollar och festlig bulgur

Biffar, burgare och bollar Risrätter Vegetariskt
 
Jag provade att göra en variant på ett recept på vegetariska göttbullar härifrån! Och OJ så goda de blev, definitivt de bästa vego-bollarna hittils. Till dessa små bollar serverade jag en lyxig sorts bulgur och lite tsatsiki. Allt blev mycket bra och var enkelt att göra (bortsett kanske från de lite pilliga granatäpplekärnorna då).
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
3 dl bulgur
4,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk gurkmeja
200 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
0,5 granatäpple
1 schallotenlök
150 g mandlar
0,5 dl sojamjöl
1,5 dl ströbröd
2 ekologiska ägg
1,5 dl valfri riven ost
2 dl turkisk yoghurt
1,5 dl riven gurka
2 msk olivolja
1 tsk citronjuice
Olja/smör att steka i
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
Mal mandlarna i en mixer. Finhacka löken tunt och riv osten. Blanda mandel, ströbröd, sojamjöl, lök, ost, ägg, salt och peppar. Sätt på vatten i en hyfsat stor kastrull typ 1 liter. Forma bullar av smeten och lägg dem sedan i det kokande vattnet. Stek spenat och pressad vitlök i olja/smör under tiden. När bollarna flutit upp till ytan så fånga upp dem med en hålslev. Ställ bort spenatet vid sidan när den är klar. Häll upp vatten i en kastrull och smula ner buljongtärningen. När vattnet kokar upp häller du ner din bulgur och låt stå och puttra på låg värme i ca 10 min. Stek bullarna under tiden som bulguren puttrar. Släng ihop en tsatsiki och plocka ut granatäppel-kärnorna (jag tittade på den här). När vattnet kokat bort strör du gurkmeja över, en skvätt olivolja, granatäpplekärnorna och spenaten. Servera med de megagoda mandelbollarna och tsatsiki. Ät upp! Mums.
 
Bulgur, Mandel, Spenat, Tsatsiki, vegobullar;
En kommentar

Tabbouleh och majsplättar med keso

Risrätter Vegetariskt
 
Tabbouleh är ju bara så nedrans gott. Denna söndag fick det bli med majsplättar (som passade riktigt bra till) och var superenkla att tillaga.
 
 
Ingredienser (3-4 portioner)
 
3 st tomater
2 dl bulgur
0,5 dl olivolja
1 knippe persilja (typ halv kruka)
1 rödlök/gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk citronsaft
Salt & peppar
0,5 dl linfrön
1 burk majs
1 burk keso
2 eko ägg
1 dl mjöl
Smör/olja att steka i
3 dl turkisk yoghurt/creme fraiche (eller kräm fräsch som E skrev på handelslistan)
2 msk mjölk
 
Tillagning
 
Koka upp vatten, några droppar olivolja och salt (se förpackning). Mosa majskornen under tiden, helst i mixer. Blanda sedan med keso, mjöl, ägg och linfrön i en bunke. Salta och peppra. När vattnet kokat upp tillsätter du bulgur, drar av kastrullen från plattan och rör om tills all vätska försvunnit. Hacka sedan lök, persilja och pressa vitlök och citron. Blanda tillsammans med bulgur och olivolja. Nu är din tabbouleh klar! Forma biffar av din majssmet och stek tills de blir gyllenbruna. Släng ihop en yoghurtsås under tiden! Jag brukar blanda ihop turkisk yoghurt, pressad vitlök, grönsakskrydda, spiskummin, en skvätt mjölk och några tsk olivolja. Servera och njut!
 
Majs, Plättar, Tabbouleh;
Kommentera här!