Matbloggstoppen Istället för falukorv - march 2015

Basilikabiffar med avokadosalsa

Biffar, burgare och bollar Vegetariskt
 
Kan ju säga att min vardag har förändrats ganska mycket sedan jag började min praktik och det här med att äta på tallrik blev ett minne blott. Därför kommer ett recept rakt ur matlådan! Mycket gott och enkelt.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 kruka basilika
4 dl kikärtor (helst torkade som stått i vatten i 24h)
1/2 dl sojamjöl
1 dl panko eller ströbröd
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 paket fetaost
Salt & peppar
Olja/smör att steka i
 
3 avokado
4 tomater
1 rödlök
1/2 citron
1 msk balsamico
1 msk olivolja
1 krm socker
 
 
Tillagning
 
1. Mixa ihop kikärtor, basilika och vitlök i en bunke. Salta och peppra. 
2. Tillsätt panko/ströbröd, ägg, sojamjöl och smula ner fetaosten. Rör om och ställ in i kylen.
3. Skär tomater och avokado i små kuber, hacka rödlök och lägg i en bunke. 
4. Marinera salsan med citronsaft, balsamico, socker och olivolja.
5. Forma biffar och stek på medelhög värme i stekpanna tills de blir gyllenbruna. 
6. Servera biffar med salsan, njut och ät upp!
Biffar, avocado, basilika, fetaost, salsa, tomat;
Kommentera här!

Hemmagjord musli

Mellanmål Veganskt Vegetariskt
 
Jag har tänkt göra egen musli i flera år men det har liksom aldrig blivit av. Tyckte det kändes lite pretto och "duktigt" tidigare, men nu är jag frälst. Aldrig mer köpe-musli säger jag bara. Så gott! Servera med havre-gurt så blire veganskt! Jag åt min med björnbär från frysen och skivad banan, men den är god som den är också.
 
 
Ingredienser
 
1 dl havregryn
1 dl psyllumfrön eller linfrön
1 dl pumpakärnor
1/2 dl kokos
1 dl solroskärnor
1 dl sötmandel eller andra nötter
1/2 dl russin eller andra torkade bär
 
1 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 dl flytande honung
1 msk sirap
1 msk kardemumma
1 tsk kanel
 
 
Tillagning
 
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda ihop alla fröer, kärnor, nötter och annat i en bunke.
3. Rör ihop vatten, olja, honung, sirap, kardemumma och sirap i en skål.
4. Häll ner vätskan över muslin och rör om.
5. Bre ut muslin på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen i ca 15-20 min. Se till att röra om med jämna mellanrum så att inget bränns.
6. Ta ut plåten och låt svalna.
7. Häll upp i en skål och smaka, och häll resten i en burk med lock. 
 
 
 
Kommentera här!