Matbloggstoppen Istället för falukorv - july 2015

Nektarinsallad

Sallader Vegetariskt
 
Ännu en sommarsallad som fick smaklökarna att dansa. Minimal ansträngning och maximal njutning.
 
 
Ingredienser (ca 2 portioner)
 
2 dl bulgur
1/2 dl hackade valnötter
1 knippe färsk basilika
2 nektariner
1 stor kvisstomat
1 skvätt olivolja
1 skvätt balsamvinäger
1/2 paket halloumi
Olja att steka i
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Koka buglur enligt anvisningarna på paketet.
2. Stek halloumin.
3. Skär tomat och nektariner. Hacka valnötter.
4. Blanda alla ingredienser. Klipp över färsk basilika.
5. Skvätt över lite olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera med en basilikakvist på toppen, njut och ät upp!
 
Bulgur, basilika, halloumi, nektarin, tomat, valnötter;
En kommentar

Sötpotatisgnocchi med pesto

Pasta & nudlar Vegetariskt
 

 
Jag har länge velat testa att göra egen gnocchi, så häromdagen när jag hade några sötpotatisar över så blev det premiär! Det var superpilligt och tog lång tid, men det var sjuukt gott! Perfekt mat att bjuda på. Den gnocchin som blev över frös jag in (OBS! skall frysas in före stekning). Till den serverade jag hemmagjord pesto, som fick bli ett ihopsväng av det som fanns hemma. Pesto går ju att variera i all oändlighet med olika färska örter, bladspenat, rödbetor, avokado och med olika sorters nötter och ostar.
 
 
Ingredienser (ca 4-5 portioner)

6 dl vetemjöl
4 stora ugnsrostade sötpotatisar
2 eko ägg
1/2 dl riven parmesanost
Salt och peppar
 
1 kruka basilika
1 dl frysta ärtor
1 dl nötter (jag använde 0,5 dl solrosfrön och 0,5 dl mandel)
1 dl riven parmesanost (budgetalternativ är såklart en billgare sort)
2 små vitlöksklyftor
2 dl olivolja
 
 
Tillagning
 
1. Mosa potatisarna i matberedaren.
2. Blanda ner mjöl, riven ost och ägg, degen ska bli ganska torr. Salta och peppra.
3. Arbeta snabbt ihop degen och ställ in i kylen. 
4. Förbered peston genom att mixa ihop vitlök, basilika, ärtor, nötter, parmesanost och olja.
5. Ta ut degen ur kylen och rulla ut den på ett mjölat underlag. Gör långa (ca tre st) "korvar" av degen och skär sedan små bitar (som rulltårta ungefär). Låter det förvirrande kan jag tipsa om det här klippet.
6. Koka upp vatten i en kastrull.
7. Lägg ner gnocchin in det kokande vattnet. Ta upp den med en hålslev när de flyter upp till ytan. 
8. Stek gnocchin i en stekpanna med olivolja tills den fått färg.
9. Blanda ner peston tillsammans med gnocchin, servera med lite parmesanost på toppen. Njut!
 
basilika, parmesanost, pasta, pesto, sötpotatis;
Kommentera här!

Vegansk bönchili

Risrätter Veganskt Vegetariskt
 
Gott, veganskt, enkelt, billigt, nyttigt. Om du vill lyxa till det lite extra, servera med skivad avokado! 
 
 
Ingredienser (5-6 portioner)
 
2 burkar med olika sorters bönor (jag använde bondbönor och kikärtor)
1 knippe koriander (färsk)
1 grön chili
1 röd chili
1 paket krossade tomater
1 msk kakao
2 tsk kanel
1/2 dl havredryck efter smak
1 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
2 paprikor 
1 tsk ketjap manis
5 portioner ris
Olja att steka i
Salt och peppar
 
 
Tillagning
 
1. Koka riset enligt förpackningen.
2. Skär paprika, lök och chilipeppar (anpassa antal kärnor efter styrka)
3. Fräs grönsakerna i olja, pressad vitlök, kajennpeppar och spiskummin.
4. Tillsätt krossade tomater, kanel och kakao. Låt puttra i ca 10 minuter.
5. Häll i havredryck efter smak, desto mer desto mildare. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter tycke.
6. Skölj av bönorna och addera i grytan. Ta av från plattan. 
7. Servera grytan med ris och färsk hackad koriander. Njut och ät upp!
 
Gryta, Kikärtor, bönor, chili, koriander, paprika, ris;
Kommentera här!