Matbloggstoppen Istället för falukorv - february 2015

Parmesanpanerad aubergine

Pasta & nudlar Vegetariskt
 
Ett geni kom på kombon aubergine och parmesanost. Extremt enkelt att slänga ihop, och gudagott att äta. Jag hade tomatpasta över som jag pimpade med lite extra färsk basilika. Andra goda tillbehör kan t.ex. vara tabbouleh eller en god sallad. 
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1-2 aubergine
1 ägg
1/2 dl sojamjöl
3 dl valfri ost, helst parmesanost
1 knippe färsk basilika
Salt och peppar
 
4 portioner pasta
1 burk körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad basilika eller en näve färsk
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vitt vin
1 msk socker
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Skär upp aubergine i 3mm tunna skivor och lägg på hushållspapper. Salta och låt stå i ca 30 min så att vätskan dras ut.
3. Koka pastan enligt förpackningen. 
4. Hacka lök och stek med pressad vitlök i stekpanna. Häll sedan på körsbärstomaterna, matlagningsgrädden, vitt vin och släng i buljongtärningen. Krydda med basilika, socker, salt och peppar. Mosa tomaterna med sked.
5. Vispa ägget och addera sojamjöl, salta och peppra. Riv parmesanosten. Vänd ner aubergineskivorna först i ägget, och sedan i parmesanosten. Lägg på en ugnssäker plåt på bakplåtspapper och låt stå i ugnen i ca 15 min.
6. Vänd ner pastan i tomatsåsen.
7. Servera pastan i tomatsås med ostpanerad aubergine och toppa med färsk basilika. Njut och ät upp!
Aubergine, basilika, parmesanost, pasta, tomat;
Kommentera här!

Spenatbiffar med pasta i tomatsås

Biffar, burgare och bollar Pasta & nudlar Vegetariskt
 
 
Eftersom det var extrapris på den ekologiska fetaosten så var det dags att prova på att göra spenat- och fetaostbiffar. De blev förvånasvärt bra i konsistens och smak, så det här kommer jag definitivt laga igen! Glöm dock inte bort att tina spenaten, då kan magen kurra rejält när det blir middagstid.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
500 g fryst hackad spenat
3 eko ägg
1 paket eko fetaost
2 dl ströbröd/panko
1/2 dl sojamjöl (valfritt)
Salt & peppar
Smör/olja att steka i
 
4 portioner pasta
1 burk körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad basilika eller en näve färsk
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vitt vin
1 msk socker
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Koka pastan enligt förpackningen.
2. Knäck ägg i en bunke och blanda ihop med ströbrödet/pankon och sojamjölet så att det blir en gegga. Ställ åt sidan.
3. Hacka lök och stek med pressad vitlök i stekpanna. Häll sedan på körsbärstomaterna, matlagningsgrädden, vitt vin och släng i buljongtärningen. Krydda med basilika, socker, salt och peppar. Mosa tomaterna med sked.
4. Smula ner fetaosten i bunken med gegga. Krama ur vätskan ur spenaten och lägg i bunken. Salta och peppra. Stek dem sedan på medelhög värme i stekpannan.
5. Häll av pastavattnet och vänd ner pastan i tomatsåsen. 
6. Servera pasta med tomatsås och spenatbiffar, njut och ät upp!
Biffar, Mandel, Spenat, fetaost, pasta, tomat;
Kommentera här!

Sötpotatismos med mandelbiffar och syrliga grönsaker

Biffar, burgare och bollar Vegetariskt
 
Eftersom jag hade picklade grönsaker över sedan jag gjorde Banh mi tänkte jag slänga ihop någon sorts husmanskosträtt (ätit väldigt mycket koriander senaste tiden). Om resultatet blev husmanskost är nog tveksamt, men kombinationen av salta mandelbiffar, syrliga, krispiga grönsaker och sötpotatismoset blev väldans gott! Jag skulle också rekommendera att göra mandelbollar istället för mandelbiffar (som på bilden), då de håller ihop bättre. OBS! de picklade grönsakerna behöver dock lite förberedelser, så börja gärna 1,5 h timme innan matdags.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 schallotenlök
150 g mandlar
0,5 dl sojamjöl
1,5 dl ströbröd
2 ekologiska ägg
1,5 dl valfri riven ost
 
1 tsk socker
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
2 morötter
1/2 gurka
1 rödlök
1 liten rättika
 
2 små sötpotatisar
1 potatis
3 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
Salt & vitpeppar
 
 
Tillagning
 
1. Sätt en kastrull på en platta på medelvärme med vatten, socker och ättika. Rör ständigt om i kastrullen tills sockret har löst upp sig, och ställ kastrullen i kylskåpet. Skär gurka, morot, rättika och rödlök i så tunna strimlor du kan. Blanda sedan ihop allt i en burk och låt stå i 1 timme.
2. Skala och skär potatisen i små bitar. Koka tills den blir mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet vispa tillsammans med matgrädde och smör. Krydda med salt och peppar.
3. Mal mandlarna i en mixer. Finhacka löken tunt och riv osten. Blanda mandel, ströbröd, sojamjöl, lök, ost, ägg, salt och peppar. Sätt på vatten i en hyfsat stor kastrull typ 1 liter. Forma bullar av smeten och lägg dem sedan i det kokande vattnet. När bollarna flutit upp till ytan så fånga upp dem med en hålslev. Stek dem sedan i smör/olja tills de blivit gyllenbruna. 
Biffar, Mandel, Mos, picklade grönsaker, sötpotatis;
En kommentar