Matbloggstoppen Istället för falukorv - april 2016

Enkel vårpasta på rester

Pasta & nudlar Vegetariskt
 
Ibland blir det restpasta i hushållet, som exempelvis denna! En citronsmakande pastasås med dill, sparris, valnötter och ugnsbakade körsbärstomater. Nom nom. Enkel och vårig mat, på riktigt!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 paket körsbärstomater
1 dl valnötter
2 små vitlöksklyftor
1/2 paket frysta edemamebönor
1 knippe färsk dill
1 knippe eko/svensk sparris eller fryst
 
50 g margarin 
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag använde 3 dl oatly iMat och 1 dl oatly iKaffe)
1/2 dl riven ost, gärna parmesanost (ta bort för vegan)
1/2 citron, eko
1 grönsaksbuljongtärning
 
4 portioner pasta
 
 
Tillagning
 
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Skölj tomaterna och skär dem på hälften.
3. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Salta, sockra och peppra och ställ in tomaterna i ugnen i ca 30 min.
4. Stek sparrisen mkt kort tillsammans med vitlöken och rivet citronskal, och ställ åt sidan.
5. Koka pastan enligt paketet.
6. Smält margarin, sänk värmen och pudra över mjölet tills det blir små klumpar.
7. Häll sedan i mjölk, lite i taget, och låt tjockna till lagom konsistens. Addera 1 dl riven ost, gärna parmesanost (Obs! ej om vegan). Pressa ner citronen.
8. Addera sparris, edemamebönor och smula ner en buljongtärning i pastasåsen. Smaka av, salta & peppra. Klipp ner hälften av dillen.
9. Servera pastan med citron/sparris-sås och toppa med körsbärstomater. Garnera med valnötter, mer färsk dill och eventuellt parmesanost. Njut och ät upp!
 
citron, dill, körsbärstomater, parmesanost, pasta, sparris, valnötter;
2 kommentarer

Bönchilli med oumph

Grytor och kok Risrätter Veganskt Vegetariskt
 
SÅ GOTT. Har typ inte hämtat mig. Gjorde bönchilli med oumph, färsk koriander, picklad rödlök, avokado och coucous. Ja ni hör ju själva. Inte alls klurigt heller!
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 burk svarta bönor
1 burk krossade tomater eller färska tomater i mixern
1 gul lök
1 grön paprika
1 msk tomatpure
1 msk kinesisk soja
3 små vitlöksklyftor
1/2 dl srirachasås (variera beroende på vilken styrka du vill ha)
2 msk dl bbq-sås
2 tsk spiskummin
1 paket oumph, t.ex. chunks, Obs! Tinad!
1 dl matgrädde, t.ex. oatly i mat
olja att steka i
 
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
1 stor rödlök
 
1 knippe färsk koriander
2 avokado
 
4 portioner couscous eller annat gryn
 
 
Tillagning
 
1. Börja med att pickla din rödlök. Sätt en kastrull på en platta på medelvärme med vatten, socker och ättika. Rör ständigt om i kastrullen tills sockret har löst upp sig, och ställ kastrullen i kylskåpet. Skär rödlöken i så tunna strimlor du kan. Blanda sedan ihop allt i en burk och låt stå i 1 timme.
2. Gör marinad på bbq-sås, soja och srirachasås. Lägg i oumphen och låt stå.
3. Koka couscous enligt paketet.
4. Skär paprika, lök och mixa tomaterna om du inte har krossade.
5. Stek oumphen i en stekpanna med kant eller en gryta tillsammans med pressad vitlök och addera spiskummin.
6. När oumphen börjat få stekyta, addera paprika och lök.
7. När paprikan och löken mjuknat, addera tomatkross, tomatpuré och matgrädde. Salta och peppra.
8. Häll av bönorna och vänd ner dem på slutet.
9. Servera chillin med skivad avokado, couscous, hackad färsk koriander och picklad rödlök, njut och ät upp!
 
 
avocado, chili, couscous, koriander, oumph, picklad rödlök;
Kommentera här!