Matbloggstoppen Istället för falukorv - Vegetarisk moussaka

Vegetarisk moussaka

Vegetariskt
 
Moussaka är en rätt som går alldeles utmärkt att göra vegetarisk. Jag gör min med svarta linser istället för quorn- eller sojafärs. På minussidan tar den en stund att tillaga, men är perfekt att bjuda på!
 
 
Ingredienser (ca 4-5 portioner)
 
500 g potatis
2 auberginer
1 burk oliver
1 skvätt olivolja
3 tomater
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl linser
1 dl vatten
2 tsk oregano
 
1 paket fetaost
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Salt & peppar
 
 
Tillagning
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär auberginen i tunna skivor och lägg på en ugnsäker plåt. Pensla över oljan och ställ in i ugnen i 10 min.
3. Skär potatisen så tunt du bara kan och fräs i en kastrull med olja/smör på låg temperatur så att den mjuknar.
4. Hacka lök och fräs tillsammans med pressad vitlök. Häll över vatten, buljongtärning, krossade tomater och linser. Krydda med oregano. Låt puttra tills linserna fått lagom tuggmotstånd.
5. Smält smör i en kastrull på medelhög värme, pudra över mjölet och rör om tills det bildas små mjölklumpar. Vispa ned mjölken och låt koka upp, rör om tills konsistensen blivit lagom. Smula ner fetaosten.
6. Skär tomaterna.
7. Varva aubergine, potatis, tomatsås och bechamelsås. Lägg tomaterna på toppen.
8. Grädda i ugnen i 35-40 min tills potatisen är färdig.
9. Servera med sallad och oliver. Njut och ät upp!
Aubergine, Linser, fetaost, oliver, potatis, tomat;

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 ɑ n n i k ɑ:

skriven

Gott!