Matbloggstoppen Istället för falukorv - Saffransfalafel med quinoa

Saffransfalafel med quinoa

Biffar, burgare och bollar Risrätter Sallader Vegetariskt julbord
 
I julas gjorde jag falafel med saffran till julbordet. Det blev en hel drös över, så nu värmde jag upp några ur frysen och serverade till en vitaminkicks-quinoasallad. Grymt gott och uppiggande i vintermörkret! OBS! Falafelsmeten behöver göras 1 timme innan.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 paket fetaost
2 små avocado
1 romansallad
2 apelsiner
1/2 granatäpple
2 msk lime- eller citronsaft
2 tsk honung
2 tsk dijonsenap
4 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
3 portioner quinoa (går att byta ut mot bulgur som är billigare)
Salt & peppar
 
4 dl kikärtor (helst torkade som stått i vatten i 24h)
1 stor morot
2 dl solroskärnor eller mandel
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1/2 g saffran, låt dra i 1 msk hett vatten 
1 liten citron
2 msk rågmjöl
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
 
 
Tillagning
 
Börja med att mixa solroskärnorna. Skala och riv morötterna, finhacka löken. Riv även skalet på citronen. Mixa ner morötter, lök, kikärtor, saffransvatten, rivet citronskal och rågmjöl. Krydda med kajennpeppar och salt. Sätt in smeten i kylen i ca en timme. Sätt på ugnen på 175 grader. Forma sedan bollar av falafelsmeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skvätt lite olivolja på och låt stå i ugnen i ca 35 minuter, vänd dem efter halva tiden. Medan falafeln står i ugnen kan du koka quinoan enligt paketet. Förbered ingredienserna till quinoasalladen. Gröp ur och hacka avocado, skala och skär apelsinerna i små bitar och gröp ur granatäppelkärnorna. Gör en dressing på olja, honung, lime/citron, balsamvinäger och senap. Salta och peppra. När quinoan har svalnat blandar du i avocado, apelsin, granatäpple, romansallad och dressing. Smula i fetaost och blanda försiktigt. Servera falafeln med salladen, njut och ät upp!
Kikärtor, granatäpple, saffran, vegobullar;

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 KassandraPalma:

skriven

ser riktigt gott ut!