Jag har länge velat testa att göra vegoburgare på quinoa och nu blev det äntligen av! Mycket gott resultat. Till burgaren serverade jag potatis i tre färger och vitlöksås.
Ingredienser (ca 4 portioner)
2 gula lökar
2 potatis
2 sötpotatis (en lila och en vanlig)
1 paket halloumiost
1/2 romansallad
4 hamburgerbröd
2 dl öl
1 msk sirap
1 tsk socker
1,5 dl quinoa (dvs 4,5 dl kokt)
2 vitlöksklyftor
1 burk cannelinibönor
2 dl riven cheddarost
1 ägg
2 dl panko ströbröd
1 tsk sambal olek
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk senap
Smör/olja att steka i
Salt & peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med potatisen. Skala och skär tunna pommes och lägg i en bunke med kallt vatten i ca 20 minuter (vilket gör dem krispigare). Koka quinoan enligt paketet. Under tiden kan du skölja av bönorna och mosa dem i en bunke. Addera riven ost, 1 pressad vitlök, sambal olek, ströbröd och ägg. Vänd ner quinoan när den är färdig och blanda ihop smeten. Ställ in i kylen. Häll av potatisen, torka med hushållspapper och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och flingsalt och sätt in i ugnen. Under tiden kan du karamellisera löken. Skär löken i strimlor och fräs i smör på medelvärme tills den mjuknar. Häll sedan på öl, sirap och strö på socker, och låt löken karamelliseras i ca 20 minuter. Stek halloumiosten och ställ vid sidan. Släng ihop en vitlökssås på turkisk yoghurt, senap, olivolja och pressad vilök. Forma burgare av quinoasmeten och stek i smör/olja. Servera burgarna i bröd med romansallad, karamelliserad lök och halloumiost. Servera pommes och vitlökssås vid sidan om. Njut och ät upp!
skriven
Super mumsigt :)