Den har kallats världens godaste macka, och jag tror att det kan vara sant. Så gott! Enkelt var det också. Både tofun och de picklade grönsakerna behöver dock lite förberedelser, så börja gärna 1,5 h timme innan matdags.
Ingredienser
1 paket fast tofu
1 liten ingefära
1 liten chili
1 vitlöksklyfta
2 msk soja
2 tsk ketjap manis (söt soja)
1 msk hoisinsås
2 tsk risvinäger
1 tsk socker
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
2 morötter
1/2 gurka
1 rödlök
1 liten rättika
1 lime
2 msk sambal olek
2 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olja
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk japansk soja
1 knippe koriander
1 lång baguette
Tillagning
1. Sätt en kastrull på en platta på medelvärme med vatten, socker och ättika. Rör ständigt om i kastrullen tills sockret har löst upp sig, och ställ kastrullen i kylskåpet. Skär gurka, morot, rättika och rödlök i så tunna strimlor du kan. Blanda sedan ihop allt i en burk och låt stå i 1 timme.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Skär tofun i mindre bitar och lägg på hushållspapper så att vätskan dras ut. Under tiden så kan du slänga ihop marinaden bestående av pressad vitlök, pressad lime, soja, ketjap manis, fisksås, ostronsås, risvinäger, olivolja och socker. Blanda ihop och häll upp 1/3 av såsen i en matlåda med lock. Lägg försiktigt ner tofun i matlådan och sätt på locket. Vänd sedan runt lådan och rotera den så att all tofu blir smaksatt av marinaden. Lägg sedan ut tofun på en ugnsäker plåt och ställ in i ugnen i ca 30 min.
3. Gör en majonäs genom att röra ihop äggulor, senap och vitvinsvinäger i en skål. Addera olja en droppe i taget. Blanda sedan ner yoghurt, soja, sambal olek och pressa i en lime.
4. Servera baguetten med picklade grönsaker, tofu, chili-lime-majonäs och koriander. Njut av denna himmelska macka!
skriven
Mums :D
skriven
Spännande! Har aldrig själv köpt hem tofu, men det är säkert gott!