Matbloggstoppen Istället för falukorv - Linsgryta med hembakat naanbröd

Linsgryta med hembakat naanbröd

Bröd Grytor och kok Vegetariskt
 
Indiskt käk kan vara lite klurigt att få till hemma, men är nästan obligatoriskt för en vegetarian. Denna rätt var relativt enkel att få till och var mycket god! OBS! Degen till naan-brödet ska göras ca 3h innan du steker det.
 
 
Ingredienser (ca 3-4 portioner)
 
1 dl röda linser
2 små schalottenlökar 
1 burk kokosmjölk
500 g bladspenat
2 msk currypasta
1 tsk hackad röd chili
1 cm ingefära
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor
1 dl passerade tomater
koriander eller persilja att garnera med
 
1/2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 dl fingervarmt vatten 
3 dl vetemjöl
tsk salt
1/2 krm bakpulver
1 1/2 msk turkisk yoghurt
1 msk olivolja
25 - 50 g smör
 
 
Tillagning
 
Lös upp torrjäst och hälften av sockret i det fingervarma vattnet. Låt stå i några minuter tills den fått lite skum på ytan. Under tiden kan du blanda ihop 2,5 dl av mjölet (resten använder du när på bakbordet), resten av sockret, salt och bakpulver. Klicka i yoghurt och olivolja i det skummiga vattnet. Häll i vattnet i skålen tillsammans med torrvarrorna och rör om med en slickepott tills det blir till en kletig, men ändå hanterbar deg. Täck med en kökshandduk och låt stå i ca 3 timmar på jäsning. 
Hacka lök och fräs i olivolja tillsammans med pressad vitlök, chili, riven ingefära, garam masala och currypasta. Håll ögon och näsa på hyfsat avstånd. När löken blivit lite mjuk så kan du hälla på kokosmjölk och passerade tomater. Sänk värmen, skölj linserna och addera dem till koket. Låt detta puttra i ca 20-25 min.
Under tiden kan du baka ut brödet. Dela upp dem i 4 lika stora degbitar och kavla ut en av dem på ett bord med mjöl. Dra den i ändarna för att få tyngden att falla ner så de blir lagom tunna. Hetta upp en stekpanna med och stek brödet i smör. Medan du har ett bröd i pannan kan du kavla ut nästa. 
Rör ner bladspenaten i linsgrytan på slutet. Klicka på lite smör på brödet och garnera grytan med korainderblad eller persilja. Njut och ät upp!
Gryta, Linser, bröd, indiskt, naan;

Kommentera inlägget här: