Matbloggstoppen Istället för falukorv - En busenkel svamppaj

En busenkel svamppaj

Matpajer & gratäng Vegetariskt
 
 
Ibland är det underbart att ha mat i frysen som en bara kan tina. Pajer är utmärkta för det ändamålet! Förra veckan gjorde jag därför en mycket simpel paj med bladspenat, svamp och soltorkad tomat. Har tidigare även gjort varianter med fetaost istället för vanlig ost, med oliver osv.
 
 
Ingredienser (6-8 portioner)
 
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten
200 gram riven ost
3 ägg
2 dl grädde/matlagningsgrädde
200 g valfri svamp (jag hade hälften skogschampinjoner och hälften vanliga). 
500 g bladspenat
1 dl hackad soltorkad tomat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör
Salt & peppar
 
Tillagning
 
Sätt ugn på 200 grader. Knåda samman mjöl och smör, tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Kavla ut deg och klä en pajform. Ställ in formen i kylen i 15 minuter. Skiva under tiden svamp och lök. Förgrädda sedan pajskalet i ugnen i 15 minuter. Riv ost och blanda ner den i en bunke med ägg och grädde. Salta och peppra. Stek svamp, lök, vitlök och bladspenat i smör tills den stekt bort all vätska och vänd i ostsmeten. Tillsätt också de soltorkade tomaterna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Ta ut och låt svalna något innan servering, sedan är det bara att hugga in!
Spenat, paj, soltorkad tomat, svamp, ugn;

Kommentera inlägget här: