Matbloggstoppen Istället för falukorv - Falafelsallad med picklade grönsaker

Falafelsallad med picklade grönsaker

Biffar, burgare och bollar Sallader Veganskt Vegetariskt
 
En kan ju inte ha en vegetarisk matblogg utan ett recept på en klassisk falafel, skäms! Här kommer därför mitt bästa med picklade grönsaker och vegansk yoghurt-tahinisås. Det är enkelt att göra! Det viktigaste är att du använder torkade kikärtor som stått i vatten i ett dygn, och inte färdigkokta (pga konsistensen). OBS! Ska du göra egna picklade grönsaker behöver du börja ca 1 h innan du börjar med falafeln.
 
 
Ingredienser (ca 4 portioner)
 
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
2 morötter
1/2 gurka
1 rödlök
1 liten rättika
 
4 dl kikärtor (torkade som stått i vatten i 24h)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 rejält knippe bladpersilja (ca 1 dl)
1 tsk spiskummin
1 msk vetemjöl
Salt & peppar
Rapsolja att steka i (ganska rejält)
 
2 dl vegansk sojagurt
2 små vitlöksklyftor
1/2 dl tahini
1 tsk torkad koriander
Saft från en bit pressan citron
Salt & peppar
 
Feferoni
Romansallad
Libabröd
 
 
Tillagning
 
1. Sätt en kastrull på en platta på medelvärme med vatten, socker och ättika. Rör ständigt om i kastrullen tills sockret har löst upp sig, och ställ kastrullen i kylskåpet. Skär gurka, morot, rättika och rödlök i så tunna strimlor du kan. Blanda sedan ihop allt i en burk och låt stå i 1 timme.
2. Mixa kikärtor och bladpersilja i en skål.
3. Pressa ner vitlök och hackad gul lök i skålen. Addera spiskummin, salt, peppar och mjöl.
4. Ställ in skålen med falafelsmet i kylen en kvart.
5. Gör såsen så länge. Blanda ihop sojagurt, tahini, pressad vitlök, citronsaft. Krydda med koriander, salt och peppar. Ställ in i kylen.
6. Ta ut falafelsmeten och rulla små bollar. Stek dem på relativt hög värme, och se till att oljan är varm när du börjar.
7. Servera falafeln med picklade grönsaker, tahinisås, romansallad, feferoni och libabröd. Njut och ät upp!
Biffar, falafel, persilja, picklade grönsaker;

Kommentera inlägget här: