Matbloggstoppen Istället för falukorv - Färsbullar med krämig tomatpasta och feta

Färsbullar med krämig tomatpasta och feta

Biffar, burgare och bollar Pasta & nudlar Vegetariskt
 
När jag var i Borås i helgen på mitt favorit-ICA i hela Sverige (typ) hittade jag en påse sojafärs som torrvara, så den var jag ju tvungen att klippa! Valde att göra en vegetarisk variant på den klassiska rätten "köttbullar med tomatsås". Det blev jättegott och var inte så hemskt svårt att laga.
 
 
Ingredienser (2-3 portioner)
 
1/2 paket veggie sojafärs (alt. ca 250g fryst sojafärs)
1 buljongtärning som löses i 0,5 l vatten (om du använder torrvara)
1/2 dl ströbröd
1/2 dl majsstärkelse/sojamjöl/mandelmjöl
0/5 dl havregryn 
0/5 dl soltorkade tomater
1 ägg
1 tsk basilika (ännu godare med färsk såklart)
1 tsk oregano
2 små vitlöksklyftor
1 gul lök
1 paket körsbärstomater
2 dl matlagningsgrädde eller mellangrädde
Salt & peppar
1/2 paket fetaost
Steksmör/olja
Pasta
 
 
Tillagning
 
Koka upp vatten med buljongtärningen. Dra sedan av från plattan och häll i den torra sojafärsen, låt förvälla i ca 3 minuter. Måtta upp havregryn i en skål tillsammans med lika mycket vatten. Häll sedan av buljongvattnet med färsen i ett durkslag med hushållspapper i, och låt vätskan rinna ur i ett par minuter. Hacka soltorkade tomater under tiden. Krama sedan ur den sista vätskan ur färsen, och vänd ner den i skålen med havrergynsmassa. Addera ägg, soltorkade tomater, ströbröd, mjöl/maizena och pressa ner en vitlöksklyfta, rör om. Krydda med oregano, basilika, salt och peppar. Se till att smeten blir kletig, men arbetsduglig. Rulla sedan små bollar och platta gärna till dem litegrann för att de verkligen ska bli genomstekta, ca 15 stycken. Koka upp pastavatten. Stek sedan bollarna på medelhög värme, och släng i pastan i vattnet när det kokat upp. Under tiden hackar du körsbärstomater och lök. Fräs sedan till dem i en kastrull tillsammans med den andra vitlöksklyftan (pressad). När löken fått lite färg häller du på grädden och låter puttra i några minuter. Ställ av bollarna vid sidan när de fått en fin brunaktig stekyta, och häll av pastavattnet när det är färdigt. Servera med tomatsås och lite smulad fetaost på toppen. Njut och ät upp!
Biffar, basilika, fetaost, pasta, tomat;

Kommentera inlägget här: